چاپ کد خبر: 4634
27 بهمن 1397
در کنار کلانشهر شیراز

خشکی باغها و بلاتکلیفی روستاییان کوهمره سرخی

57830241

‌به گزارش اول فارس به نقل از ایسنا، منطقه کوهمره سرخی، کنار گوش کلانشهر شیراز قرار دارد، نقطه‌ای کوهستانی و بکر که از هشت سال قبل، رودخانه‌ی تأمین کننده آب شرب و کشاورزی آنها، به شوری گرفتار شده و باغ و درخت و مزارع را به سمت خشکیدگی سوق داده است.

اهالی بگدانه که نه تنها آب کشاورزی و باغداری بلکه آب شربشان را همین رودخانه تأمین می‌کرد، معضل‌شان از دیگر روستاها بیشتر است.

آب رودخانه کوهمره، به دلیل گذر از روی یک گنبد نمکی، آرام آرام شور شد و افت شدید بارندگی و خشکسالی سال‌های گذشته، بر مشکل افزود تا آب کاملاً شور و غیر قابل مصرف شود؛ آبی که حالا نه تنها برای شرب که برای کشاورزی و دامداری هم قابل استفاده نیست.

پیش از این مردم روستای بگدانه، در نامه‎‌ای خطاب به رسانه‌ها، از اینکه طی هشت سال گذشته هیچ اندیشه‌ای برای حل مشکل آب آنها نشده است، ابراز گلایه‌مندی کردند.

آنها در نامه خود نوشته بودند که؛ ” برطرف نشدن مشکل آب به سال نهم رسیده و پیگیری اهالی و دهیاران راه به جایی نبرده است؛ حال آنکه با اندک هزینه و احداث یک کانال برای تغییر مسیر رودخانه، امکان رفع مشکل وجود داشته و دارد.”

مردم این روستا در نامه خود نوشته بودند؛ “مطالبه مردم این روستاها از دولت محترم و مسئولان مربوطه در وزارت کشور و استانداری فارس این است که اولاً مشکل این شوری را با ایجاد کانال بتنی در محل شوری آب حل کنند و این پروژه را هرچه سریع آغاز کنند و دوم اینکه با ایجاد کانال‌های سیمانی و رساندن آب به زمین‌ها شالیکاری و باغات به جلوگیری از تلف شدن آب و حل مشکل کم‌آبی کمک کنند.”

نابودی ۷۰۰ هکتار باغ انار بگدانه

عزیزالله اسدی، رئیس شورای اسلامی روستای بگدانه در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه شوری آب رودخانه و بی آبی کوهمره وارد نهمین سال خود شده است، گفت: طرحی که اکنون در حال اجرا است یک طرح موقتی است که از پارسال شروع شده و به این زودی‌ها هم به اتمام نمی‌رسد.

وی با اشاره به سفر اخیر بهرام پارسایی نماینده شیراز به منطقه و قول تخصیص بودجه ۲.۵ میلیارد تومانی از سوی او برای شروع مجدد طرح گفت: این طرح موقتی است که کشاورز نمی‌تواند از آن استفاده درستی کند و آن‌چنان دردی از مردم هم دوا نمی‌کند.

اسدی گفت: برنامه مطالعاتی طرح بلندمدت آن‌ها هم هنوز تمام نشده، البته آن طرح هم باهدف سد نرگسی دارد انجام می‌گیرد که زمان‌بر است و مشکلی از کشاورزان و مردم این روستاها حل نمی‌کند؛ تا آن زمان که این طرح شروع شود مردم این روستاها نابود شدند.

رئیس شورای اسلامی روستای بگدانه بیان کرد: باید حق آب برای تلمبه‌ای که الآن ۵ سال است استارت نخورده، نزدیک به ۲۷ میلیون باید پرداخت کنیم، برای تلمبه‌ای که یک ریال هم درآمد نداشته است.

اسدی با بیان این‌که مردم این روستاها بیکار شدند و به سمت شغل‌های کاذبی رفتند که مشکلات اجتماعی و ناامنی به وجود آورده است، تصریح کرد: باغ‌هایی که در بالای این گنبد نمکی هستند تأثیری زیادی در شوری آب رودخانه ندارد، از قبل از به وجود آمدن این باغ‌ها مشکل شوری آب وجود داشت و ما بیش از ۸ سال است که درگیر این شوری آب هستیم.

وی بابیان این‌که باغ‌های بالای گنبد نمکی حداکثر ۲۰ درصد تأثیر در شوری آب‌دارند، ادامه داد: نظر و نتیجه بررسی کارشناسان کشاورزی هم بر این بوده است که آب شیرین وارد گنبد نمکی می‌شود.

رئیس شورای اسلامی روستای بگدانه عنوان کرد: فاصله بین آب شیرین تا نقطه‌ای که آب وارد گنبد نمکی می‌شود بین ۱۴۰۰ تا ۱۷۰۰ متر فاصله طولی است که مردم مطالبه داشتند که قبل از رسیدن به گنبد نمکی کانال‌کشی انجام شود.

نابودی ۱۰۰ درصد ۷۰۰ هکتار باغ انار

اسدی با اشاره به خسارت‌های وارده مطرح کرد: فقط در بخش باغ‌های اناری حدود ۷۰۰ هکتار به‌صورت ۱۰۰ درصد نابودشده است که در حوزه شالی‌کاری نیز حدود ۶۰۰ هکتار زمین از بین رفته درصورتی‌که در گذشته مردم این روستا سالی ۲ میلیارد تومان فروش برنج داشتند و الآن نزدیک به ۱۰ سال است به همین دلیل کاشت برنج نداریم.

وی بابیان این‌که سالیانه بیش از ۱۵ خانوار به شیراز مهاجرت می‌کند و مشغول به کارگری می‌شود یا اگر در روستا بماند به شغل‌های کاذب روی می‌آورند، خاطرنشان کرد: زمانی جشنواره انار بگدانه برگزار می‌شد که در کشور زبان زد بود و حتی به کشورهای خلیج‌فارس صادر می‌کردیم و مردم نیازی به دولت نداشتند اما الآن طوری شده که مردم فقط چشمشان به یارانه دولت است.

رئیس شورای اسلامی روستای بگدانه بابیان این‌که کسانی پیدا می‌شوند که طی سه ما گذشته پولی نداشته که گوشت بخرد، گفت: از دولت انتظار داریم که اگر معتقد است ما ایرانی و مسلمان هستیم به حال ما فکری کنند، مردم در این منطقه در اوج گرانی‌های امروز هنوز پشت انقلاب هستند و شهید می‌دهند و صبوری می‌کنند چون نمی‌خواهند به انقلاب صدمه‌ای برسد ولی باید دولت کمک کند تا جلوی مهاجرت‌ها را بگیرند و مردم به سمت شغل‌های کاذب نروند.

احداث باغ بالای گنبد نمکی عامل شوری آب / اجرای طرح شیرین سازی

حمیدرضا دهقانی مدیرعامل آب منطقه‌ای فارس البته با تکذیب مشکل ۸ ساله مردم این روستا، گفت: پروژه شیرین سازی آب این رودخانه در حال اجرا بوده و برای رفع این مشکل یک طرح کوتاه‌مدت و یک طرح بلندمدت در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: دلیل عبور این رودخانه از این گنبد نمکی این است که عده‌ای در بالای این گنبد نمکی باغ زدند و با پمپاژ آب رودخانه به باغ خود باعث حل شدن این گنبد نمکی در آب رودخانه شدند.

این مقام مسؤول تصریح کرد: مطالعات این پروژه انجام‌شده است که با پیگیری‌های نماینده مجلس ۲و نیم میلیارد تومان برای این پروژه ابلاغ‌شده و همچنین بحث مطالعاتی طرح بلندمدت این رودخانه نیز صورت گرفته است.

دهقانی با توجه به درخواست مردم پیرامون کانال‌کشی آب تا باغات و زمین‌های کشاورزی، مطرح کرد: این کار عملاً امکان‌پذیر نیست، چون رودخانه سیل آبی است و باغ‌های مردم نیز در ارتفاع قرار دارند، این کار زمانی عملی می‌شود که زمین‌ها در سراشیبی باشند و بتوان حجم آب را کنترل کرد.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار