چاپ کد خبر: 33734
14 مرداد 1399

فوت و فن های تهیه رب گوجه فرنگی طبیعی خانگی

رب گوجه خانگی

پیش از تهیه رب گوجه فرنگی بهتر است پوست و دانه های گوجه فرنگی را  جدا کنید اگر این کار را انجام ندهید، ممکن است رب تان کمی تلخ شود. البته این فقط یک نکته است و برخی دیگر این کار را انجام نمی دهند.

تهیه رب گوجه فرنگی بر خلاف تصور عموم بسیار ساده است. کافیست آب زیادی روی گوجه ها بریزید و اجازه دهید به آرامی بپزد تا آبش از بین برود.

تهیه رب گوجه فرنگی کمی زمان بر است اما کاملا ارزشش را دارد. از فصل گوجه فرنگی استفاده کنید و با خرید گوجه های خوشرنگ و ارزان قیمت، برای اعضای خانواده رب گوجه فرنگی درست کنید. به خصوص اینکه در فصل زمستان، گوجه های مرغوب و خوشرنگ پیدا نمی شود.

چه گوجه هایی برای تهیه رب گوجه فرنگی مناسب است؟

اگر باغ یا باغچه دارید، از هر نوع گوجه فرنگی که در محصولات تان به چشم می خورد می توانید برای تهیه رب استفاده کنید اما بهتر است بدانید گوجه هایی که دانه های گوشتی کمتری دارند برای این منظور مناسب ترند زیرا هم زمان کمتری برای پخت می برند و هم رب تان دلچسب تر و غلیظ تر می شود. همچنین گوجه هایی که از نظر شکلی کمی بلند تر هستند از گوجه های پهن و کوتاه برای تهیه رب و سس گوجه انتخاب بهتری هستند.

روش نگهداری رب گوجه فرنگی در طولانی مدت

اگر می خواهید برای زمان زیادی رب گوجه فرنگی را نگهداری کنید، احتمال این که کپک بزند و خراب شود، بسیار است بنابراین می توانید رب را در قالب های یخ بریزید و هر زمان که خواستید یک تکه از آن را برداشته و در غذا، سوپ یا حتی غذای کودک استفاده کنید. بعد از اینکه رب ها در قالب، یخ بستند آنها را در آورده و در یک کیسه پلاستیکی مخصوص فریزر بریزید و نگهداری کنید. بدین شکل فضای زیادی از فریزرتان اشغال نمی شود و همچنین قطعات رب، بوی فریزر را به خود نمی گیرد. بدین شکل می توانید این مکعب های یخی را تا ۹ ماه در فریزر نگه داری کنید.

دیگر مصارف رب گوجه فرنگی

شاید کمی عجیب به نظر برسد اما بسیاری از افراد در سراسر دنیا از رب گوجه فرنگی در وعده صبحانه استفاده می کنند. می توانید آن را به تنهایی یا با کمی پنیر روی نان تست بزنید و نوش جان کنید. این یک میان وعده سریع و راحت هم محسوب می شود برای مواقعی که عجله دارید یا نمی توانید تا حاضر شدن وعده اصلی منتظر بمانید.

مواد لازم :

  • ۵ کیلو گرم گوجه فرنگی
  • ۳ قاشق غذاخوری نمک دریایی
  • ۴ قاشق غذاخوری روغن زیتون
  • استفاده از کمی جوهر لیمو هم کاملا اختیاریست
  • فریز کردن رب گوجه خانگی

طرز تهیه :

۱. گوجه فرنگی ها را بشویید و ساقه آنها را جدا کنید سپس همه گوجه ها را به قطعات کوچکتر خرد کنید. تکه های گوجه فرنگی را در مخلوط کن بریزید تا آنها را به سس تبدیل کند.

۲. یک دیگ یا آرام پز را روی اجاق گاز بگذارید و گوجه های پوره شده را داخل آن بریزید.

۳. در این مرحله با یک قاشق نسوز گوجه ها را بیشتر له کنید و هم بزنید تا پوست و دانه ها جدا شوند و به راحتی آنها را بیرون بیاورید.

۴. باقی گوجه ها را هم به آن اضافه کرده و همین کارها را تکرار کنید. در این مرحله می توانید فلفل قرمز یا هر سبزیجاتی که دوست دارید را به رب گوجه فرنگی تان اضافه کنید. استفاده از ادویه و سبزیجات کاملا اختیاری است و اگر دوست ندارید به همان شکل ساده اش درست کنید. افزودن روغن زیتون بکر، طعم فوق العاده ای به رب گوجه فرنگی تان می دهد پس از آن غافل نشوید.

۵. گوجه ها را روی حرارت کم بگذارید بپزد و هر چند وقت یک بار هم بزنید و دیگ را تکان دهید تا ته نگیرد. به مرور آب تبخیر شده و رب غلیظ می شود. پخت در مدت طولانی باعث ماندگاری بیشتر رب گوجه فرنگی می شود.

۶. اگر بخواهید رب گوجه فرنگی تان را کاراملی کنید باید رب را در سینی فر قرار دهید. البته این مرحله کاملا اختیاریست و می توانید همه آن را به شکل سنتی و روی اجاق گاز تهیه نمایید.

۷. هنگامی که رب به آن قوام مطلوب و مورد نظر رسید، نمک را به مواد اضافه کنید. سپس اجازه دهید خنک شود و آن را در ظرف های شیشه ای قرار دهید.

نکته: اگر هنگامی که رب ها را در ظروف شیشه ای قرار دادید، روی سطح آن کمی روغن زیتون بریزید، ماندگاری آنها را افزایش داده اید. بدین شکل نیازی نیست رب ها را در یخچال نگه دارید و تا یک سال قابل نگهداری خواهند شد.

نگهداری رب گوجه خانگی

 پوره را غلیظ کنید.

در این مرحله سه راه دارید:

۱- طرز تهیه رب در فر:

در صورتی که گوجه های شما گوشتی هستند و آب زیادی ندارند می توانید از این روش استفاده کنید. البته توجه کنید که باید یکی دو سینی فر بزرگ هم داشته باشید. کافی است پوره گوجه را در یک یا دو سینی فر بزرگ بریزید و حدوداً به مدت ۳ ساعت در فر قرار دهید. اگر دو سینی را همزمان در فر گذاشتید وسط کار آنها را جابجا کنید. در ضمن هر نیم ساعت رب خانگی را هم بزنید و دوباره به صورت یک لایه صاف پهن کنید تا یکنواخت پخته شود.

۲- روش ترکیبی تهیه رب گوجه فرنگی:

اگر گوجه های شما آبدار بودند یا سینی فر خیلی بزرگی ندارید میتوانید از این روش استفاده کنید. اول پوره گوجه را به همان قابلمه قبلی برگردانید و حرارت بدهید. بعد از این که شروع به غل زدن کرد شعله را حسابی کاملاً کنید. صبر کنید تا یک سوم (یا نصف، اگر گوجه خیلی آب داشت) از آب گوجه بخار شود. بعد پوره غلیظ شده را به سینی فر منتقل کنید. بگذارید داخل فر گرم شده تا به غلظت دلخواه شما برسد. هر نیم ساعت از فر خارج کنید و هم بزنید.

طرز تهیه رب گوجه در آفتاب

یکی دیگر از روش هایی که از قدیم برای تهیه رب به کار میرفته استفاده از آفتاب هست. هر چند این روش این روزها کمتر استفاده میشه چون بیشتر افراد توی آپارتمان زندگی میکنن واقعاً دلم نیومد که بهش اشاره نکنم. رب گوجه آفتابی طعمش بی نظیره و از نظر خاصیت هم حرف نداره. اصلاً با خوردن عطر و طعم تابستون رو با تمام وجودتون حس میکنید. این روش هم مراحل اولیه ش مثل روشی هست که بالاتر گفتیم. اما بعد از این که گوجه ها رو پوره کردید و با نمک و روغن جوشوندید، بگذارید حد اقل یک سوم از آب گوجه بخار بشه. بعد یک سینی خیلی بزرگ یا چند سینی کوچک رو توی آفتاب قرار بدید و پوره گوجه رو داخلشون بریزید. میتونید کف سینی ها رو هم با مقدار خیلی کمی روغن چرب کنید. برای جلوگیری از ورود حشرات و گرد و خاک یه توری نازک روی سینی بکشید. هر روز به سینی رب زیر آفتاب سر بزنید و به خوبی رب رو زیر و رو کنید. این کار رو تا زمانی ادامه بدید که رب به غلظت مناسب برسه.

چکار کنیم رب گوجه خانگی کپک نزند؟

همان طور که گفته شد برای نگهداری رب گوجه خانگی سه نکته هست که از کپک زدن جلوگیری میکند:

– رب خانگی را در ظرف شیشه ای کاملاً تمیز و خشک شده نگهداری کنید.

– روی رب را با روغن فراوان بپوشانید.

– هر بار که از رب استفاده میکنید از قاشق تمیز استفاده کنید. در ضمن قبل از بستن مجدد در شیشه اطمینان حاصل کنید روغن روی سطح رب را پوشانده است.

برای نگهداری طولانی مدت رب گوجه خانگی بدون کپک باید آن را کنسرو کنید. کنسرو کردن کار سختی نیست ولی کمی زمان میبرد. اما با توجه به زحمتی که برای تهیه رب میکشید ارزشش را دارد. برای این کار:

– ابتدا شیشه ها و درهایشان را چند دقیقه در آب جوش قرار دهید و با حوله تمیز خشک کنید.

– رب را در شیشه ها بریزید طوری که یک سانت روی آن خالی باشد. شیشه ها را آرام روی پیشخوان بزنید تا اگر حبابی روی رب هست از بین برود. سپس در شیشه ها را محکم ببندید.

– یک قابلمه آب بگذارید جوش بیاید. شعله را کم کنید و شیشه ها را نیم ساعت داخل آن قرار دهید. باید چند سانت آب روی شیشه ها را بپوشاند.

رب خانگی کنسرو شده را میتوانید تا یک سال در جای تاریک و خنک نگهداری کنید. اما اگر این کار به نظرتان سخت هست، فریز کردن روش دیگری است که میتوانید از آن استفاده کنید. در این روش رب را در قالب یخ میریزید و در فریزر میگذارید تا یخ بزند. سپس رب های قالبی را خارج کنید و در کیسه زیپ دار قرار دهید. با نگهداری رب در فریزر این محصول خانگی تا ۹ ماه بدون کپک و سالم باقی میماند.

نکته های کلیدی تهیه رب گوجه:

– میتوانید از تایمر استفاده کنید تا به شما یاداوری کند رب را هم بزنید.

– بهترین دیگ برای تهیه رب خانگی قابلمه چدنی روکش دار است.

– کل پروسه تهیه رب گوجه چندین ساعت طول خواهد کشید. و زمان دقیقش هم بستگی به میزان آبدار بودن گوجه دارد. اگر لازم بود جایی بروید میتوانید شعله زیر قابلمه را خاموش کنید. به کارتان برسید و وقتی برگشتید کار را ادامه دهید.

– علت کپک زدن رب خانگی ممکن است کثیف بودن ظروف یا قاشق مورد استفاده باشد.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار