چاپ کد خبر: 11163
16 مرداد 1398

همه چیز در مورد سامانه قیمت ١٠٠ کالا

امانه 100

اول فارس| سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان دیروز اعلام کرد که سامانه قیمت‌گذاری ١٠٠ قلم کالا راه‌اندازی شده است و مردم می‌توانند با نصب اپلیکیشن یا مراجعه به سایت ١٢۴ که سامانه تعزیرات است، از قیمت‌های واقعی مطلع شوند.
عباس تابش، رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان درباره عملکرد سامانه رصد قیمت ١٠٠ قلم کالا به صورت روزانه گفت: «این سامانه در فاز اول حداقل قیمت، حداکثر قیمت و قیمت عرف  ١٠٠ قلم کالا را به صورت روزانه به مردم می‌رساند و برای کالا دونوع قیمت‌گذاری داریم: ٢۵ قلم کالاهایی هستند که براساس ارز ۴٢٠٠ تومانی و بقیه کالاها خوداظهاری هستند که براساس فرمولی که در اختیار تولید‌کننده است، در سامانه بارگذاری  می‌شوند.» گشتی در سامانه ١٢۴ نشان می‌دهد که قیمت‌های بارگذاری‌شده، در برخی موارد اختلاف زیادی با بازار آزاد دارند که به‌عنوان مثال این اتفاق درباره لوازم خانگی صدق می‌کند و نکته دیگر این است که در سامانه گفته شده تنها قیمت کالاهای داخلی بارگذاری شده است.
قیمت‌ها چقدر با بازار متفاوت است؟

سامانه 100
در این سامانه سه نوع قیمت به شهروندان نمایش داده می‌شود. حداقل و حداکثر قیمت کالا از سطح کشور جمع‌آوری می‌شود و قیمت عرف است. براساس آن چیزی که وزارت صنعت اعلام کرده است، حداکثر قیمت قابل قبول براساس هزینه‌های تولید بوده و قیمت مصوب  کالاست.  با این حال گشتی در قیمت انواع کالا در این سامانه نشان می‌دهد که برخی قیمت‌ها تفاوت تقریبا زیادی با قیمت‌های بازار دارد و در برخی از قیمت‌گذاری‌ها قیمت عرف نیامده است.  حداقل قیمت برنج‌ هاشمی  در  سامانه ١٢۴ معادل ١۶‌هزار تومان و حداکثر قیمت آن ٢٢‌هزار تومان درج شده است. این درحالی است که در بازار هرکیلوگرم برنج ‌هاشمی نزدیک به ٣٠‌هزار تومان قیمت دارد.  همچنین برای یک‌کیلوگرم گوشت گوسفندی مخلوط، حداقل قیمت ٨۵‌هزار تومان و حداکثر قیمت٩٨‌هزار و ٧٠٠ تومان است که البته درباره گوشت قیمت‌ها تفاوت چندانی با قیمت بازار ندارد.  قیمت گوشت در بازار هم همان قیمت ٩٧‌هزار تومان تا ١١٠‌هزار تومان برای خرید گوشت گوسفندی باید هزینه کرد.  شیر کم‌چرب برای بطری‌های یک لیتری حداقل قیمت ۴هزار و ۴٠٠تومان و حداکثر قیمت آن ۴‌هزار و ٩٠٠ تومان است. این کالا در قیمت عرف نیز قرار گرفته و ۴هزار و ٩٠٠ تومان است.  گشتی در بخش کالاهای لوازم خانگی نشان می‌دهد که تنها قیمت لوازم خانگی داخلی موجود است و لوازم خانگی خارجی در این سامانه جایی ندارند. نکته قابل تأمل دیگری که برای لوازم خانگی وجود دارد این است که برند کالا مشخص نیست و تنها به مدل و حداقل و حداکثر قیمت بسنده شده است. به‌عنوان مثال تلویزیون ۴٩ اینچ حداقل قیمت ٧‌میلیون و ٨٠٠هزار تومان و حداکثر قیمت آن ٨‌میلیون و ٧٠٠‌هزار تومان در این سامانه قیمت‌گذاری شده است. این درحالی است که درحال حاضر متوسط قیمت تلویزیون در بازار ایران در این بازه قیمتی است و تلویزیون تا قیمت ٣٠‌میلیون تومان هم در بازار امین‌حضور فروخته می‌شود.
در گروه لوازم مصرفی خودرو تنها روغن موتور و لاستیک در این گروه قرار گرفته‌اند. حداقل قیمت یک جفت لاستیک سمند و ال‌نود ٢٢۵هزار تومان و حداکثر قیمت ٢۶۶هزار تومان اعلام شده است که البته این قیمت‌ها به قیمت بازار آزاد نزدیک است.  در این سامانه لوازم بهداشتی و لوازم خانگی، مصالح ساختمانی و لوازم‌التحریر هم وجود دارد اما این‌طور که به نظر می‌رسد، تنها تولیدات داخلی در این سامانه به اشتراک گذاشته می‌شود. کالاهای اساسی و مواد غذایی هم شامل؛ غلات و حبوبات، میوه و صیفی‌جات، مواد پروتیینی، قند، شکر، چای، روغن خوراکی، سایر مواد غذایی و نهاده‌های دامی می‌شود.
چطور شکایت کنیم؟
در این سامانه لینکی جداگانه برای پیشنهاد، انتقاد و شکایات درنظر گرفته نشده است و برای شکایت از هر کالا در کنار آن بخشی تحت عنوان ثبت شکایت برای این کالا وجود دارد. با کلیک روی آن گزینه، صفحه جدیدی برای شما باز می‌شود که ابتدا باید شهر مورد نظر خود را انتخاب کنید. پس از انتخاب شهر مورد نظر ابتدا مدارک شخصی خود را مبنی بر گرانفروشی یا کم‌فروشی بارگذاری کنید. البته سایر گزینه‌ها برای انواع تخلف در این لینک وجود دارد که شما می‌توانید از میان آنها یکی را انتخاب کنید.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار