چاپ کد خبر: 8897
26 خرداد 1398
با برگزاری یک نشست مشترک

آغاز همکاری علمی دانشگاه بوخوم آلمان و دانشگاه شیراز

نخستین حضور علمی دانشگاه بوخوم آلمان در دانشگاه شیراز رقم خورد

به گزارش اول فارس ، دبیر این همایش و نشست علمی  با اشاره به چگونگی آغاز همکاری بین دانشگاه بوخوم آلمان و دانشگاه شیراز گفت: پیشنهاد برگزاری این نشست مشترک توسط یکی از استادان ایرانی دانشگاه بوخوم مطرح شده است و در ادامه دانشگاه شیراز بنا بر استراتژی کلان خود در زمینه گسترش فعالیت‌های بین‌المللی از این پیشنهاد استقبال کرد.

حسین نجاری ابراز داشت: این پیشنهاد در ادامه به امضای تفاهمنامه‌ای مشترک منجر شد که طی مفاد آن برگزاری نشست‌های مشترک علمی، تبادل استاد و دانشجو، اجرای پروژه‌های مشترک و نگارش مقالات مشترک مدنظر قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه دانشگاه بوخوم در میان دانشگاه‌های جهان در رتبه ۲۵۰ قرار دارد، افزود: این دانشگاه ازنظر اختصاص بودجه‌های پژوهشی نیز وضعیت مطلوبی دارد و از دانشگاه‌های مادر کشور آلمان به شمار می‌رود.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز بیان کرد: نشست تعاملات و تبادلات فرهنگی و دینی در فلات ایران توسط مرکز مطالعات ادیان وابسته به دانشگاه بوخوم اجرا می‌شود. این موسسه در سطح یک دانشکده با در حدود ۷۰ هیات علمی در رشته‌های مختلف زبان، تاریخ، جامعه‌شناسی و ادیان فعالیت می‌کند.

نجاری ادامه داد: هیات علمی دانشگاه بوخوم برای نخستین بار است که به ایران سفر می‌کنند و پیش از شیراز در شهرهای تهران و اصفهان نیز حضور یافته‌اند؛ اما آورده علمی آن‌ها به دانشگاه شیراز اختصاص یافته که نشان‌دهنده اهمیت این دانشگاه در عرصه فعالیت‌های علمی و پژوهشی بین‌المللی است.

دبیر این همایش همچنین به بیان مباحث نو در عرصه ادیان در این کنفرانس دو روزه اشاره کرد و گفت: در حوزه زبان شناسی پیکره‌ای که علمی بسیار به‌روز به شمار می‌رود سخنرانان دانشگاه شیراز برای نخستین بار در جهان پروژه‌ای را در حوزه تحقیقات پیکره‌شناسی زبان فارسی باستان معرفی می‌کنند که از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی در ادامه همچنین تاکید کرد: در وضعیت کنونی که اقتصاد و سیاست به صورت ناجوانمردانه‌ای با محدودیت‌هایی مواجه شده است باید پنجره تعاملات آکادمیک را گشوده نگاه داشت تا جایگاه ایران در جهان در حوزه فرهنگ و علم به‌صورتی منصفانه و روشن تبیین شود.

در این نشست، نخستین سخنرانی به موضوع تماس و تقابل ایران و بین النهرین و ارتباط بین فرهنگی ایران و بین النهرین توسط استاد دانشگاه بوخوم راسل پینتکا-هینتس اختصاص یافت که هزاران سال تبادل فرهنگی پیوسته بین غرب کوهستانی ایران و دشت‌های میان‌رودان را با بهره‌گیری از روش‌های مختلف همچون زبان‌شناسی تاریخی / متن‌شناسی، باستان‌شناسی، زمین‌شناسی، باستان گیاه‌شناسی، باستان جانورشناسی، مردم شناسی و … مورد تجریه و تحلیل قرار داد.

کامیار عبدی استاد مدعو در دانشگاه شیراز نیز در خصوص بین النهرین در لوای ایرانیان، شاهنشاهی‌های گوناگون و استراتژی‌های گوناگون سخن گفت.

علیرضا عسگری از دانشگاه شیراز نیز درباره دروازه ایشتار در شهر پارسه تخت‌جمشید صحبت کرد و در این سخنرانی با استناد به کاوش های باستان‌شناسی به مطالعه سبک ساخت، شیوه‌های معماری و مطالعات باستان‌سنجی در خصوص چگونگی ساخت و شناخت مواد آجردار لعابی را تببین کرد.

جلسه دوم از این نشست که از ظهر امروز آغاز خواهد شد به ادبیات مانوی اختصاص یافته است. ادوارد آبریچینشی از دانشگاه بخوم درباره قالب‌های مانوی بیان هنری در ایران دوران ساسانی سخن می‌گوید و محمد شکری فومشی از دانشگاه تهران آوازهای کلیسایی مانوی را با رویکردی متن‌شناسانه به قطعه دستنویس‌های تورفان در مجموعه برلین بررسی می‌کند.

جلسه سوم از این نشست به زبان شناسی پیکره‌ای و مطالعات زرتشتی اختصاص دارد و در آن، کیانوش رضانیا از دانشگاه بوخوم به بررسی ادبیات پهلوی از طریق زبان‌شناسی پیکره‌ای می‌پردازد و حسین نجاری استاد دانشگاه شیراز نیز طراحی و تولید نخستین پیکره برچسب خورده صرفی نحوی و معنایی فارسی باستان را پی می‌گیرد و در ادامه همین موضوع را امیرسعید مولودی از دانشگاه شیراز در بخش دیگری ادامه خواهد داد.

جلسه چهارم و پایانی روز شنبه به آسیای میانه اختصاص دارد و کارمن ماینر استاد دانشگاه بوخوم فرایندهای دگرگونی در امتداد جاده ابریشم را در آسیای میانه قرون وسطا از سده ششم تا چهاردهم بررسی می‌کند.

در نشست دوم از این جلسه سید ابوالقاسم فروزانی از دانشگاه شیراز عوامل آشکار و پنهان ضعف و فروپاشی سامانیان را ارائه خواهد کرد و عبدالرسول خیراندیش نیز به تشریح مفاهیم فرهنگی در عصر ایلخانان مغول با عنوان از ایلخانان تا ایلخانی می‌پردازد.

روز یکشنبه ۲۶ خردادماه در دومین روز نشست از این سلسله برنامه، چشم انداز تاریخی از اوایل دوره میانه توسط یوکیو کاسای از دانشگاه بخوم با موضوع تعامل بین سنت های ایرانی و ترکی مستند در متن‌های قدیمی اویفور و در ادامه آن مصطفی نامداری مطلق پژوهشگر مستقل شیرازی نیز به تغییر معنایی مفهوم واژه اویفور در منابع تاریخی ایرانی می‌پردازد.

جلسه ششم این نشست به چشم اندازهای تاریخی از اواخر دوره میانه و اوایل دوران مادها اختصاص دارد که یودیت فایفر از دانشگاه بن آلمان آن را در موضوع محقق عثمانی در شیراز دوره آق قویونلو ارائه خواهد کرد.

قاسم کاکایی استاد دانشگاه شیراز نیز به مکتب شیراز و جلال الدین دوانی خواهد پرداخت و احمد فضلی‌نژاد از دانشگاه شیراز مساله طاعون و تجارت در ایران از سقوط ایلخانیان تا ظهور صفویان را واکاوی می‌کند.

جلسه هفتم این نشست به برخی تاملات نظری در فلات ایران اختصاص دارد که در آن، ولکهارد کراج از دانشگاه بخوم به چگونگی تصویرسازی دین از طریق رویکرد تطبیقی از تشکیل سنت‌های مذهبی تا جهانی شدن در دنیای معاصر می‌پردازد و قاسم کاکایی نیز گفت‌وگوی بین اسلام و مسیحیت بر اساس اندیشه ابن عربی و مایستر اکهارت را ارائه خواهد کرد.

جلسه پایانی این نشست نیز به صورت میزگردی بین استادان دانشگاه بوخوم و دانشگاه شیراز برگزار خواهد شد و برنامه‌های تحقیقاتی بین موسسه های و معرفی جایگاه آموزش و پژوهش در دانشگاه شیراز و مرکز مطالعات ادیان دانشگاه بوخوم بررسی خواهد شد.شهر بوخوم یکی از شهرهای ایالت نوردراین-وستفالن در غرب آلمان است.”منبع:ایرنا”

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار