چاپ کد خبر: 87205
30 خرداد 1401

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ اطلسی

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ  اطلسی

گیاه اطلسی گیاهی گلدار و زیبا است که با نام علمی پتونیا شناخته می‌شود. این گیاه به تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد و بهترین گزینه برای کاشتن در باغچه‌ها است. در ادامه با ما همراه باشید و در مورد این گیاه زیبا و رنگارنگ بیشتر بخوانید.

گیاه اطلسی چیست؟

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ  اطلسی

گیاه اطلسی یکی از گیاهان گلداری است که احتمالا آن را در باغچه‌ها و پارک‌ها دیده‌اید. این گیاه زیبا در فصل‌های بهار، تابستان و حتی پاییز گل می‌دهد. گل‌های اطلسی به رنگ‌های آبی، چندرنگ، نارنجی، صورتی، بنفش، قرمز، سفید و زرد است.

این گیاه به‌خاطر گل‌های زیبایی که می‌دهد و فصل بلند گل‌دهی‌اش که تقریبا ۳ فصل می‌شود، بسیار محبوب است. مثل بسیاری از گیاهان یک ساله، ساقه‌های گیاه اطلسی هم در اواسط تابستان بسیار بلند می‌شود و اگر می‌خواهید گیاهی کوچک‌تر داشته باشید باید ساقه‌های آن را کوتاه کنید.

گیاه اطلسی در بیشتر مناطق دنیا یک گیاه یک‌ساله استY اما در بعضی مناطق می‌توان آن را به‌عنوان گیاه چندساله هم نگهداری کرد. گل‌‌دهی این گیاه از بهار شروع می‌شود و تا زمان شروع سرمای هوا و اولین یخ‌زدگی‌های زمستان ادامه پیدا می‌کند.

این گل‌های زیبا بهترین گزینه برای اضافه کردن به باغچه‌های کوچک مقابل در ورودی خانه هستند؛ البته آن را می‌توانید در گلدان‌هایی در فضای داخلی خانه یا در سبدهای آویز هم بکارید؛ ولی دقت کنید که این گیاه به تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد و اگر خانه‌ای تاریک و بدون نور دارید، نمی‌توانید آن را در خانه نگهداری کنید.

بعضی از انواع گل‌های اطلسی عطری ملایم هم دارند. ارتفاع ساقه‌های آن به ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر می‌رسد. روی زمین این ساقه‌ها ممکن است از ۴۵ سانتیمتر تا ۱۲۰ سانتیمتر ادامه پیدا کند.

  • ۱۵ گیاه آپارتمانی گل‌دار زیبا که بهار را به خانه می‌آورند

مراقبت از گیاه اطلسی

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ  اطلسی

اصلی‌ترین فصل گل‌دهی گیاه اطلسی تابستان است ولی این گیاه می‌تواند از بهار تا پاییز، بسته به شرایط، گل‌دهی داشته باشد. گرمای شدید تابستان می‌تواند به‌طور موقت باعث توقف گل‌دهی گیاه شود. در برخی از انواع اطلسی‌ها برای اینکه گل‌دهی ادامه پیدا کند باید گل‌های خشک را از گیاه جدا کنید. البته مدل‌های جدیدتر اطلسی نیازی به این کار برای گل‌دهی ندارند اما اگر بتوانید این کار را مرتب برای گیاه انجام دهید، مقدار گل‌دهی آن‌ها بیشتر می‌شود.

گیاه اطلسی به آب‌دهی منظم نیاز دارد و در فصل رشد یعنی بهار تا پاییز باید به آن کود بدهید. اگر تابستان بسیار گرم می‌شود بهتر است که گیاه را به مکانی مناسب‌تر منتقل کنید. اگر امکان جابه‌جایی برای گیاه وجود ندارد، برای آن یک سایه‌بان موقتی درست کنید.

نور

بیشتر مدل‌های گیاه اطلسی تابش کامل آفتاب را ترجیح می‌دهند یعنی باید حداقل به‌مدت ۶ ساعت در روز در بیشتر روزهای سال نور مستقیم آفتاب به آن‌ها بتابد. اما در گرمای شدید تابستان، کمی سایه به‌خصوص در بعدازظهرهایی که تابش آفتاب بسیار شدید است، برای این گیاه لازم است. قرار دادن گیاه در محیط نیمه‌سایه باعث می‌شود که از آسیب خورشید در امان بمانند، تازه و سرحال باشند و بیشتر گل بدهند.

خاک

گیاه اطلسی خاک غنی و سبک را می‌پسندد که زهکشی خوبی داشته باشد. این گیاه می‌تواند انواع خاک را تحمل کند تا زمانی که خاک، زهکشی خوبی داشته باشد. خاک این گیاه باید کمی اسیدی باشد.

آب

مثل بسیاری از گیاهان گل‌دار یک ساله، اطلسی هم دوست ندارد که برای مدت طولانی، خشک و بی‌آب بماند. اما این گیاه نباید در خاک بسیار مرطوب بماند چون وجود آب زیاد در خاک این گیاه، باعث پوسیدن ریشه‌ی گیاه می‌شود. علاوه بر این، آب دادن زیاد به این گیاه باعث می‌شود که ساقه‌های آن بلند شده و تعداد گل‌های آن کمتر شود. در مجموع بهتر است که آن را هفتگی آب بدهید طوری که ۳ تا ۶ سانتی‌متر از خاک کاملا مرطوب شود. این مقدار آب‌دهی برای فصل‌هایی است که بارندگی وجود ندارد.

بعضی از انواع رونده‌ی این گیاه و گیاهانی که آن را در گلدان می‌کارید، به آبیاری بیشتر و عیق‌تر نیاز دارند. نباید اجازه دهید که خاک بیشتر از پنج سانتی‌متر از انتهای خاک، خشک شود.

  • چگونه وقتی به سفر می‌روید از خشک شدن گیاهان آپارتمانی عزیزتان جلوگیری کنید؟

دمای هوا و رطوبت

دمای هوای مناسب برای این گیاه ۱۵ تا ۲۵ درجه در روز و ۱۰ تا ۲۰ درجه در طول شب است. البته این گیاه می‌تواند دمایی تا ۵ درجه بالای صفر را هم تجربه کند اما دمای صفر درجه و یخ‌زدگی باعث آسیب رسیدن به گیاه می‌شود و حتی آن را به‌کلی از بین می‌برد. رطوبت کم تا متوسط برای این گیاه گلدار بهترین شرایط را فراهم می‌کند.

کود

این گیاه را موقع کاشت با یک کود متعادل تغذیه کنید. علاوه‌بر‌این می توانید مقداری کمپوست هم به خاک اضافه کنید. از زمانی که گل‌دهی گیاه شروع می‌شود تا پاییز، هر دو تا سه هفته با یک کود مخصوص گیاهان گلدار که آن را رقیق کرده‌اید، گیاه را تغذیه کنید. بعضی از انواع اطلسی‌های رونده به هفته‌ای یک بار کوددهی نیاز دارند. پس شرایط کوددهی را باید با توجه به نوع گیاه تعیین کنید.

چطور گیاه اطلسی را از بذر پرورش دهیم؟

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ  اطلسی

معمولا گیاه اطلسی جوان را از گلخانه‌ها می‌خرند ولی می‌توانید آن را با بذر هم بکارید و خودتان را برای کاشت یک گیاه از بذر، به چالش بکشید. ۱۰ تا ۱۲ هفته قبل از آخرین یخ‌بندان و سرمای محل زندگی خود باید کاشت بذر را شروع کنید. برای کاشت اطلسی با بذر این مراحل را دنبال کنید:

  1. روی یک لایه خاک مناسب برای کاشت بذر، دانه‌های گیاه را پخش کنید. به‌آرامی آن‌ها را به سمت داخل فشار دهید ولی بذر را زیر خاک پنهان نکنید. بذر برای جوانه زدن به تابش نور آفتاب نیاز دارد.
  2. جایی که بذر را کاشته‌اید با پلاستیک بپوشانید و آن را در جای گرم و دور از تابش نور خورشید نگه دارید. بین ۷ تا ۱۰ روز طول می‌کشد تا کم‌کم جوانه‌های بذرها را مشاهده کنید.
  3. بعد از مشاهده‌ی اولین جوانه‌ها، کاور پلاستیکی را بردارید.
  4. وقتی جوانه‌ها سه برگ دادند، می‌توانید آن‌ها را به گلدان اصلی منتقل کنید تا زمانی که برای منتقل کردن به فضای باز، آماده شوند.

بیماری‌ها و آفت‌های رایج

بعضی از حشرات می‌توانند برای این گیاه مشکل ایجاد کنند از جمله: شته، سوسک کک، لیسه و حلزون که از ساقه‌ها و برگ‌های این گیاه تغذیه می‌کنند. معمولا با پاشیدن آب با شدت مناسب می‌توانید این آفت‌ها را از گیاه دور کنید. اما اگر شدت آفت زیاد است و در حال از بین بردن گیاه است می‌توانید از اسپری‌های آفت‌کش استفاده کنید.

این گیاه ممکن است دچار بیماری‌های قارچی شود به‌خصوص در مناطقی که آب‌‌وهوای مرطوب دارند. اگر در چنین محیط‌هایی زندگی می‌کنید، سعی کنید مدل‌هایی از اطلسی را بخرید که تحمل بیشتری نسبت به رطوبت دارند.

مشکلات رایج گیاه اطلسی

گیاه اطلسی گیاهی نسبتا مقاوم است و دوران گل‌دهی زیادی دارد اما گاهی اوقات دچار مشکلات زیر می‌شود:

پژمرده شدن گل یا برگ

دلایل مختلفی برای پژمرده شدن گل یا برگ‌های گل اطلسی وجود دارد؛ اما بیشتر دلایل مربوط به آب است: آبیاری زیاد یا خیلی کم. خاک را بررسی کنید و اگر مرطوب نیست گل اطلسی را آبیاری کنید. اگر مرطوب است، برنامه آبیاری خود را کاهش دهید.

ساقه‌های بلند و بی‌گل

بعد از مدتی ساقه‌های گیاه اطلسی بسیار بلند می‌شود و تعداد گل‌های آن کم می‌شود. راه‌حل این مشکل بسیار ساده است؛ گل‌های خشک را از شاخه جدا کنید و ساقه‌های گیاه را با دو انگشت فشار دهید. از نقاطی که ساقه را فشار داده‌اید، ساقه‌های جدیدی رشد می‌کند و گیاه پرتری خواهید داشت.

سوالات رایج درباره‌ی گیاه اطلسی

راهنمای کامل پرورش و نگهداری از گیاه زیبا و رنگارنگ  اطلسی

۱. آیا نگهداری از اطلسی راحت است؟

نگهداری از اطلسی بسیار راحت است و این گیاه معمولا بسیار سازگار و بدون مشکل است. فقط مقدار زیادی نور خورسید و آب کافی برای گیاه فراهم کنید و این گیاه هم در مقابل، با گل‌های زیبا و خیره‌کننده از شما تشکر می‌کند.

۲. آیا گیاه اطلسی را می‌توان در فضای بسته نگهداری کرد؟

اطلسی را معمولا در فضای باز می‌کارند چون به تابش آفتاب نیاز دارد. ولی اگر بتوانید این شرایط را در خانه هم برای گیاه فراهم کنید، می‌توانید آن را داخل خانه نگهداری کنید. گیاه را در فضای بسته باید جایی بگذارید که حسابی آفتاب بگیرد و مراقب آبیاری آن باشید. در این صورت گیاه اطلسی شما ممکن است بیشتر از گیاهان دیگری که داخل باغچه کاشته‌اید عمر کند.

۳. گیاه اطلسی چقدر عمر می‌کند؟

در بیشتر مناطق آب‌وهوایی، گیاه اطلسی معمولا یک سال عمر می‌کند. در مناطقی با آب‌وهوای گرم ممکن است این گیاه بیشتر از یک سال دوام بیاورد.

منبع: Almanac

برچسب ها:
نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار