چاپ کد خبر: 86494
23 خرداد 1401

سد هخامنشی بهمن کوار پس از ۲۵۰۰ سال همچنان در حال استفاده+عکس و فیلم

یکی از بنای باستانی ساخته شده در شهرستان کوار، سد تاریخی بند بهمن است، بنایی که قدمت ساخت آن به زمان هخامنشیان می‌رسد و همچنان با قدرت پابرجاست و حدود ۲۵ قرن، به کار خود ادامه داده و سخاوتمندانه زمین‌های کشاورزی شهرستان کوار را سیراب می‌کند.

سد بهمن

اول فارس| ایران زمین: جاذبه‌های گردشگری از مهمترین دلایل مسافرت افراد به یک مقصد خاص است؛ انگیزه‌ یافتن چیزهای جدید در زیر پوشش کنجکاوی، تجربه، ماجراجویی و فرهنگ رابطه بسیار نزدیکی با جاذبه‌های گردشگری دارند و به طور معمول جاذبه‌هایی توسط افراد جستجو می‌شوند که میراث و ویژگی‌های منحصر به فرد و متمایز فرهنگی و طبیعی یک ناحیه را منعکس نمایند.

این اثر کهن و تاریخی و از جمله جاهای دیدنی کوار، دارای کانال دست کند بسیار جالب توجهی است که تاکنون ناشناخته باقی مانده و می‌ تواند نامی بلند در زمره سازه‌ های آبی کشور داشته باشد.

یکی از این مناطق چشم نواز طبیعی و تاریخی ایران در  شهرستان کوار به نام بند بهمن است که زیبایی آن چشم هر بیننده ای را خیره می‌کند چرا که مردمان قدیم بدون هیچ گونه  امکانات و ابزارها و ماشین آلات امروزی با علم خود بنایی را ساختند که با وجود گذر این همه سال باز هم کاربرد دارد و به غیر از مکانی تفریحی و دلپذیر مکانی برای اشتغال مردم شهرستان را نیز فراهم آورده است.

این سد شگفت انگیز را می‌شود از جهات مختلف بررسی کرد، از نظر موقعیت جغرافیایی، از منظر تاریخی و قدمت بنا، از جهت کاربرد آن و همچنین رونق کشت و کار و کشاورزی و البته گردشگری که این روزها بیشترین ره‌آورد را برای هر شهرستانی دارد.

سد هخامنشی بهمن کوار1

با این تفاسیر برای کنکاشی پیرامون نوع ساخت این بنای بی نظیر و قدیمی و همچنین علت به جود آمدن و دلیل ماندگاری آن به سراغ رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان رفتیم تا بیشتر با این بند تاریخی آشنا بشویم و بشنویم از عجایب و زیبایی های آن.

فرزاد حدادی در گفتگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: مجموعه پل و بند بهمن در تاریخ ۳۰ تیرماه سال ۱۳۵۲ با شماره ۹۴۷ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

سدی تاریخی مربوط به دوره هخامنشیان

وی ادامه داد: بند بهمن کوار در ۸ کیلومتری شهر کوار و فاصله ۵۸ کیلومتری شهر شیراز در مسیر جاده شیراز به فیروزآباد و بر روی رودخانه قره آقاج در زمان هخامنشیان بنا شده است و طول بند به ۱۳۰ متر و ارتفاع آن در مرتفع ‌ترین نقطه به ۹ متر می ‌رسد.

رئیس اداره میراث فرهنگی کوار افزود: شاهکار مهندسی در سازه‌های آبی منطقه‌ای که بند بهمن ساخته شده، سازندی به نام رازک است که ترکیبی از مواد آهکی، مارلی و سنگ است که این ساختار در روی زمین به صورت لایه‌های موازی از آهک مارل و سنگ و لایه‌های مارل دیده می‌شود.

مصالح به‌کار رفته در بند بهمن، دلیل استحکام آن

حدادی با بیان اینکه آنچه علم سازندگان بند را در شناسایی بافت زمین نشان می‌دهد، ساختن بند بر روی یک لایه از آهک مارلی و سنگ است عنوان کرد: ریشه بند در زمین و از جنس لایه سخت سنگ و آهک مارن است و معماران بنای بند را از سنگ و ساروج بر روی این لایه قرار داده اند و همین موارد یکی از عامل استحکام چند صد ساله بند تا به امروز شده است.

وی وجود حوضچه آرامش طبیعی در مقابل بند که در حقیقت لایه‌ای چند متری از جنس مارل است، عامل دیگر ماندگاری بند تا به امروز دانست و اظهار داشت: مارل بخشی از بافت زمین است که مقاومت ندارد و با آب شسته می‌شود؛ انتخاب این بخش برای حوضچه آرامش بند سبب شده تا آب متلاطم و پر فشار سرریز شده از سد با از دست دادن انرژی تخریب کننده، در مسیر رودخانه به صورت آرام جریان یابد و به مسیر خود ادامه دهد.

رئیس میراث فرهنگی کوار با اشاره به اینکه در انتهای حوضچه آرامش نیز لایه آهک مارنی قرار دارد گفت: این لایه های آهک مارنی نیز در مهار قدرت آب تاثیر گذار است و همچنین مصالح مورد استفاده در بنا قطعات سنگ طبیعی کوهستان و ملات ساروج است.

سد هخامنشی بهمن کوار2

حدادی توضیح داد: این بند دارای ۵ آب شیر است که سرریز آب به شکل  آبشارهایی زیبا از روی بند سرریز می‌شود و به غیر از ایجاد جلوه ای زیبا، امکان عبور و مرور از روی پل را نیز میسر کرده است.

وی افزود: آب ذخیره شده در پشت این بند از طریق کانال‌های انحرافی و دریچه‌های فلزی کنترل کننده وارد نهر اعظم شده و برای استفاده کشاورزی به روستا‌های پایین دست سراریز می‌شود.

این مقام مسئول افزود: بند بهمن برای بالا بردن سطح آب و انحراف جریان آن از طریق کانالی به دشت کوار برپا شده است، این بند در محلی بنا شده که دو رشته کوه به هم نزدیک می‌شود، طوری که بخشی از بند بر بدنه سنگی کوه و بخش دیگر آن بر بستر سنگی رودخانه قرار گرفته و همین موضوع نیز یکی از مواردی است که  موجب استحکام و ماندگاری آن در طی دو هزارو پانصد سال گذشته شده است.

سد بهمن به لحاظ  ساختار فنی بی نظیر است

حدادی با اشاره به اینکه بند بهمن از لحاظ فنی بسیار با دقت ساخته شده است اظهار داشت: در پشت سدها معمولا حوضچه‌هایی می سازند که آب سرریز سد که در آن می ریزد سبب تخریب پایه های سد نشود و حوضچه آرامش بند که ساختی طبیعی بدارد و دست ساز نیست از کف پایین بند ۸ متر ژرفا دارد.

وی گفت: این اثر کهن و تاریخی دارای کانال دست کند بسیار جالب توجهی است که تاکنون ناشناخته باقی مانده و می‌ تواند نامی بلند در زمره سازه‌ های آبی کشور داشته باشد.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان کوار افزود: مجرایی که آب سد را به دشت کوار منتقل می کند در گوشه شرقی سد و در بدنه سنگی کوه ساخته شده است که این آب بعد از تامین آب کارخانه قند، وارد دشت کوار شده و مورد استفاده حدود ۲۰ روستا قرار می گیرد.

حدادی در مورد وجه تسمیه و قدمت بند بهمن اظهار داشت: این بند به بهمن پسر اسفندیار منسوب است. بهمن بن اسفندیار همان اردشیر دراز دست و یا به عبارت دیگر اردشیر اول، پسر خشایار، پنجمین پادشاه هخامنشی است که در سال ۴۶۴ پیش از میلاد به پادشاهی رسید و تا ۴۲۴ قبل از میلاد پادشاهی کرد.

سد هخامنشی بهمن کوار3

وی ادامه داد: اولین بار بناکتی، در سال ۷۲۱ هجری قمری سازنده‌ آن را بهمن بن اسفندیار ذکر می‌ کند و از آن به بعد سایر جغرافی دانان آن را تکرار کرده اند؛ حداکثر عمر بند بهمن تا این زمان ۲۴۷۰ سال و حداقل عمر آن ۲۴۳۰ سال می‌ باشد.

این مقام مسئول در مورد مرمت های انجام شده در این بند تاریخی گفت: این بند دوهزار و پانصد ساله، در طول تاریخ چندین بار توسط حکومتهای مختلف ایران مرمت شده است و آخرین مرتبه ای که در پیش از انقلاب بند بهمن تعمیر شده در سال ۱۳۲۶ بوده است که جهادسازندگی رویه تاج سد را با میلگرد و سیمان پوشاند. اما در اثر فرسایش آب در حال حاضر سیمان رویه ساییده شده و میلگردها نمودار گشته است.

سد هخامنشی بهمن کوار

استفاده از ظرفیت  بسیار بالای مناطق گردشگری شهرستان کوار

حدادی توضیح داد: امروزه صنعت گردشگری یکی از اشتغال زا ترین و پر درآمد ترین فعالیتهای اقتصادی است و کشورهای جهان بخصوص کشور های در حال توسعه تلاش گسترده ای در جهت توریست به اشکال مختلف می نماید و فواید آن به لحاظ اقتصادی، فرهنگی اجتماعی نصیب کشور و مردمان سرزمین خود گردیده اند و موجب رفاه آسایش و شناخت و حفظ یادمانهای تاریخی و تفریحی کشور خود شده اند.

وی در ادامه گفت: شهرستان کوار با پیشینه تمدنی کهن و جاذبه‌های متنوع توریستی و موقعیت برجسته اقلیمی، ضمن آنکه خواهان منافع اقتصادی ناشی از صنعت توریست از جمله اشتغالزایی و درآمد ارزی است، بر حفظ ارزشهای متعالی و هویت فرهنگی وتمدنی خود نیز تاکید دارد که در این زمینه لازم است قدمهای مهمی برداشته شود.

رئیس میراث فرهنگ کوار اظهار داشت: فعالیتهای صنعت توریسم تا حد زیادی به سایر فعالیتهای جاری و عمرانی یک شهر وابسـته بوده و همچنین متکی به ایجاد تاسیسات زیربنایی گونـاگون و سـایر عوامـل حمایـت کننـده از آن می‌باشد. منبع ” فارس”


بیشتر بخوانید:

فال حافظ امروز ۲۶ خرداد با تفسیر زیبا و دقیق


گروه واتساپ اول فارس

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

ناشناس پنجشنبه , ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۹:۲۵

سال ۱۳۲۶که هنوز جهاد سازندگی تشکیل نشده بود که سد رو مرمت کنه

مجید چهارشنبه , ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۵

کسانی که تکذیب می‌کنند اکثریت … نیستند وبرایش سخت است تمدن فارس را قبول کنند زیباتر اینکه از خودشان حتی یک اثر برای مردم حتی خودشان ندارند

ناشناس چهارشنبه , ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۶

واقعا انسان متاسف می شود که پول این قدر شخصیت ،درک،انسانیت و شعور عده‌ای به ظاهر …را از بین برده البته این افراد از اول فاقد این ویژگی ها بودند که از هخامنشی ب می گویند و دروغ می گوین روزی نوه های شما حتما از داشتن چنین پدربزرگ و مادربزرگ های نادان و پول پرستشان متنفر می شوند حتما…. اینقدر هوش سرشار نداشتند در تاریخ بعدو قبل خبری از هیچ اثری نبوده و نیست الکی خودتان را فریب ندهید

الکی جبهه نگیرید هخامنشیان عالی ترین حاکمان در دنیا بودند و هستند

درود درود و هزاران درود بر کوروش و خاندان ظاهر و باطن عادل و خدایی

ناشناس چهارشنبه , ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۴

اون شخصی که به تاریخ ایران و هخامنشیان توهین میکنه مطمئنن یک ایرانی نیست یا عرب هست یا مال گورستانی دیگه ای

حدیثه چهارشنبه , ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ - ۹:۲۳

واقعا این ایرانی های باستان خیلی کارشون درست بوده اونایی هم که می گن هخامنشیان فلان و بهمان یا اینا مال ترم ها بوده و… خب من که می دونم این حرف ها از کجا آب می خوره شما… هستید که می خواهید تمام تاریخ ایران را جعل کنید و از بین ببرید.یا این که… هستید که تاریخ قبل از اسلام را دشمن می دونید ولی مورد اول درست تره
خطاب به مورد اول می گم که فکر نکنید مردم ایران اون قدر بی سواد و نادان هستند که هرچی گفتید چشم و گوش بسته قبول کنند مردم ما اون قدر سواد آگاهی و مطالعه دارند که نخوان هر حرفی از جانب شماها قبول کنند و در ازای این ادعا ها از شما مدرک بخوان

ابراهیم سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۵

پیشنهاد اینه این رودخانه رو هم خشک کنن

حسین سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۴

اثر مربوط به دوره ساسانی هست
کسانی که بر علیه هخامنشیان صحبت میکنن با منابع حرف بزنن لطفا !
به جای افتخار به تاریخ خود که ارزو و رئیا هر کشوری هست میاین این حرفا میزنید …

ناشناس سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۳

اثر مربوط به دوره ساسانی هست
کسانی که بر علیه هخامنشیان صحبت میکنن با منابع حرف بزنن لطفا !
به جای افتخار به تاریخ خود که ارزو و رئیا هر کشوری هست میاین این حرفا میزنید …

آر سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۲۸

خیلی جای قشنگی هست ‌واقعا دیدنی

مرگ بر دشمنان کوروش بزرگ سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۲

دوباره .. اومدن دارن …????????نوادگان ..

محمد سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۹:۱۸

برادر حجت شما یک خلاقیت از حکومت …. بگید که زمان مهاجرت به ایران اون رو همراهشون به ایران اوردن . ایران یک سفره آماده بوده برای حاکمان ناخونده.هر حکومتی اگر آثار چشمگیری نداشته بالاخره تلاش کرده انچه از قبل بوده رو حفظ کنه البته بجز اونایی که فقط……کردن.

حجت سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۸:۰۴

چرا همه چی رو به هخامنشیان ربط می دید اسم رود قره آغاج اسم تورکی هست و تورک ها چند قرن بر ایران حکومت گردن تا قاجار جعل تاریخ نکنید حقایق بگید تخت جمشید خودش ناقص مونده بعدش اومدن این همه اثر درست کردن؟؟؟

محمود سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۵:۴۷

لطفآ منتبع تاریخی که هخامنشیان به دنبال قتل و کشتار بودند رو ذکر کنید تا بخونم.

H.y سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۴:۳۰

ارتفاع‌و‌طول‌و‌نام‌‌سد‌و‌بخصوص‌نام‌قره‌آغاج
که‌بر‌گرفته‌ازچه‌وکه‌ودلایل‌و‌تقدس‌و………..
بماند،
این‌علم‌اکتسابی‌ونیاز‌به‌فنونی‌ماورای‌غرور‌و‌
تعصب‌علوم‌دانشمندان‌مهربان‌این‌مرز‌و‌بوم‌
پاک‌و‌کهن‌است
یعنی‌اکتشاف‌واقعی‌و‌سازنده‌نیاز‌به‌تمام‌آحاد‌
و‌اتحاد‌تمام‌دیدگاههاست
پاینده‌باد‌ایران‌زمین‌کهن‌دیار‌ما‌ودانش‌وبنیانش

H.y سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۴:۰۹

حقایقی‌در‌رابطه‌با‌سد‌وجود‌دارد‌که‌ربط‌به‌باستان‌شناسی‌دارد‌واسراری‌در‌این‌باره‌هست‌که
متاسفانه‌باستان‌شناسان‌توان‌وعلم‌تسخیر
وتمکین‌این‌علل‌در‌‌فراسوی‌دانش‌را‌ندارند

الیاس سه شنبه , ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۳:۰۲

دروغ چرا به مردم میگین این سد کجا هخامنشیان ساخته ..اولا این تصاویر و عکس ها مال گذشته هست الان خشک خشک هست و د‌وم این که هزار تا بیشتر باستان شناس خارجی اومده که قدمتش را بعد از اسلام به دوره سلجوقیان دانسته اند

Eli دوشنبه , ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۳:۴۷

جالبه که هر چی باستانی هست رو ربط میدن به هخامنشیان،در حالی که هخامنشیان به دنبال قتل و غارت بودند ولی توهمات آریایی اجازه قبول کردن واقعیت و حقیقت را نمی‌دهد.

ارسلان دوشنبه , ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۸

.عکسها مال سالهای قبل هست الان خشک خشک شده

عاشق اهل بیت دوشنبه , ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۱

این سد که پایه اش تو آبه ۲۵۰۰ مونده و هنوز قابل استفادس ولی متروپل که توی خشکیه ، ۳ سال نشده میریزه …

آخرین اخبار