چاپ کد خبر: 36540
24 مهر 1399

چالش مومو Momoچیست؟ شهروندان جنوب ایران مواظب باشند +فیلم

پس از معرفی و مشهور شدن این مجسمه در یک گروه فیس بوک، کاربران برای برقراری ارتباط با یک شماره ناشناس به چالش کشیده شدند.

به گزارش اول فارس، در روز‌های اخیر دوباره شاهد مطرح شدن چالش مومو در سطح برخی استان‌های کشور به خصوص استان‌های جنوبی بوده ایم و برخی کاربران که بیشتر آن‌ها دانش آموز بوده اند پیام‌هایی حاوی محتوا و تصاویر مومو دریافت کرده اند؛ دریافت پیام‌ها و کلیپ‌های چالش مومو بیشتر از طریق اپلیکیشن واتس اپ صورت گرفته است.

گفته می‌شود این چالش کودکان را به خودکشی و حملات خشونت‌آمیز تشویق می‌کند؛ اما کارشناسان و مسئولان می‌گویند این چالش ابداً جدی نیست. ماجرا‌هایی که درباره این چالش مطرح می‌شود، چقدر صحت دارد؟

آغاز چالش مومو؛ بازگشت به گذشته

داستان خطرناک شدن Momo از فیس بوک آغاز گردید. پس از معرفی و مشهور شدن این مجسمه، در یک گروه فیس بوک، کاربران برای ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس به چالش کشیده شدند. برخی از آن‌ها چنین بیان می‌کردند که اگر پیامی را برای مومو ارسال کنند، مومو پاسخ آن‌ها را با تصاویری وحشتناک، خشونت آمیز و حتی تهدید می‌دهد.
چالشی خیالی مومو با طعم دروغ

با توجه به مواردی که ذکر شد، بنظر می‌رسد چالش مومو تنها با یک پیام آغاز خواهد شد و فرستنده پیام نمی‌تواند پایانی برای آن در نظر بگیرد.این چالش با ارسال پیام به مومو آغاز می‌شود و پس از آن پیام‌های تهدید آمیز، خشونت بار و وحشتناک به کاربر ارسال می‌گردد.

این بازی ابتدا از آرژانتین آغاز و سپس تا ایالات متحده، آلمان، فرانسه و دیگر کشور‌ها گسترش یافت و تاکنون خودکشی یک دختر نوجوان ۱۲ ساله را به آن نسبت می‌دهند.
پس از انتشار این بازی در فیس بوک، حال مومو در واتس اپ اقدام به انتشار کرده است و از طریق این پیام رسان قربانی می‌گیرد.

چالش نهنگ آبی به عنوان چالش اینترنتی چندسالی است که در دنیا به راه افتاده است و هنوز هم در سراسر جهان قربانی می‌گیرد. پس از این چالش گروه‌های مختلفی با هدف ترغیب جوانان و نوجوانان به خودکشی طراحی شد که هر کدام با الگویی خاص تلاش کردند به افراد آسیب بزنند. بر همین اساس اوایل اسفند ۹۷بازی یا چالشی جدید در شبکه اجتماعی واتس اپ به راه افتاده است که با نام مومو یا Momo معروف است.

مومو تصویر زنی با چشم‌های گشاد و صورت آویزان با تَن پرنده است که  از اثر یک هنرمند در نمایشگاه وحشت ژاپن برگرفته شده است. در حال حاضر این بازی در آمریکای جنوبی، اروپا و بخش‌هایی از آسیا مورد توجه نوجوانان قرار گرفته است که بر بستر پیام رسان واتس اپ به فعالیت می پردازد.

در حال حاضر انتشار خبر وجود چنین چالشی باعث نگرانی خانواده‌ها شده است. خانواده‌هایی که نگران هستند مبادا فرزندانشان در دام چنین چالشی گرفتار شوند. یکی از کاربران فضای مجازی با انتشار پستی در توییتر نسبت به این چالش ابراز نگرانی کرده و  از وزیر ارتباطات درخواست کمک کرده است. این کاربر نوشت:

چطور کودکان و نوجوانان خود را از چالش مومو دور نگه داریم؟

کار چالش مومو آزار و اذیت کودکان و تحریکشان به انجام دادن کار‌های خطرناک است. عروسک مومو در واقع ژاپنی و یک زن ترسناک است که در پروفایل تماس گیرنده قرار می‌گیرد

عروسک مومو یک زن ترسناک است و یک عروسک ژاپنی است. عکس عروسک مومو در حساب کاربری اینستاگرامش قرار گرفته است. از زمانی که چالش مومو به عنوان یک چالش خودکشی شناخته شد، عکس عروسک مومو در پروفایل کسی که با شماره‌های مختلف با شما تماس می‌گیرد قرار می‌گیرد.

عملکرد کلی این دسته پروفایل‌ها یا اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم، این چالش به این صورت است که گرداننده یکی از پروفایل‌های مومو (که لزوما یک پروفایل با یک زبان خاص نیست) پیامی را در فیسبوک یا دیگر شبکه‌های اجتماعی به کودک شما داده و به او می‌گوید که «بیا با هم یه بازی بکنیم». این شروع ماجراست و ابتدا تلاش می‌شود که با کودک شما ارتباط برقرار کند.

مومو با کودک ما چه می‌کند؟

بعد از اینکه مومو با کودک شما ارتباط برقرار کرد و کمی بیشتر به او نزدیک شد سمت و سوی فعالیت‌های خود را در جهت ارعاب فرزند و تلاش به انجام اموری خطرناک می‌برد. برای مثال ممکن است با ظاهر ترسناک خود به کودک بگوید، «اگه سرتو نکوبی به دیوار من شب میام تو خوابت و اذیتت می‌کنم».

توییت های کاربران در باره چالش مومو

چالشی خیالی مومو با طعم دروغ
چالشی خیالی مومو با طعم دروغ
چالشی خیالی مومو با طعم دروغ
چالشی خیالی مومو با طعم دروغ

 برای جلوگیری از خطرات احتمالی چالش مومو چه باید کرد؟

در حالتی که چالش مومو کم‌کم در حال گسترش در شبکه‌های اجتماعی است، موجی از اعتراضات نیز به پا شده که بیشتر تلاش دارند تا در جهت جلوگیری از آسیب‌ها برآیند. البته باید به این مورد اشاره کنیم که در برخی کشور‌ها و مناطق تلاش‌های بسیاری در جهت غیرفعال کردن مومو‌های خیالی شده است. برای مثال در جولای سال گذشته در اتریش و آلمان بسیاری از پروفایل‌هایی که اعمال مومویی انجام می‌دادند شناسایی و از آن‌ها سلب امتیاز شد. بنابر اعلام یوتیوب، همه ویدیو‌های حامل پیام مومو و محتوا‌های دیگر مرتبط با مومو حذف شده است. اما به واقع راهکار اصلی در جای دیگری است، چرا که گرداننده بیمار یک حساب مومو می‌تواند به راحتی حساب دیگری ایجاد کرده و دوباره به انجام امور مد نظر خود بپردازد.

کنترل همیشگی والدین به فعالیت کودکان در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی از موارد بسیار مهم در تربیت آنهاست
در این راستا مادران و به صورت کلی والدین باید همواره نظارت داشته باشند که کودک آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی چطور فعالیت می‌کند و با چه دست افرادی در آن‌ها ارتباط دارد. بنابراین، قبل از هر مورد دیگری، این اشخاص باید حتما با شبکه‌های اجتماعی آشنا شوند و روش صحیح استفاده از آن را یاد بگیرند. به خاطر داشته باشید که شبکه‌های اجتماعی مانند همه پدیده‌های انسانی دو وجه مثبت و منفی دارد و این ما هستیم که مشخص می‌کنیم از کدام وجه می‌شود استفاده کرد و تمایلات خودمان به کدام سمت است.

خطرات Momo چیست؟

سوالی که ممکن است برای برخی از کاربران پیش آمده باشد این است که ایجاد ارتباط با یک شماره ناشناس و احیانا دریافت چند تصویر و پیام، که به آن‌ها می‌توان اهمیتی نداد، چه خطراتی می‌تواند داشته باشد؟ برای پاسخ به این سوال می‌توانیم گزینه‌های زیر را عنوان کنیم.

امکان سرقت اطلاعات کاربران

ایجاد مزاحمت‌های تلفنی در اثر ذخیره شماره تلفن شما در پروفایل مومو

دریافت وقت و بی وقت پیام‌های خشونت آمیز و تصاویر وحشتناک

ترغیب نوجوانان به انجام عمل خودکشی و تهدید آنان

امکان اخاذی و باج خواهی از افراد

تاکنون تنها یک خودکشی منتسب به بازی مومو اعلام شده است که مربوط به دختری ۱۲ ساله بوده که از تمامی مراحل خودکشی خود، فیلم تهیه کرده است

ورود پلیس فتا به چالش «مومو»

پلیس فتا ناجا با اشاره به ارسال کلیپ‌های مومو برای برخی کاربران به خصوص دانش آموزان اعلام کرد: والدین تهدیدات ارسال کنندگان کلیپ‌های مومو را جدی نگیرند و استرس و اضطراب به فرزندان خود منتقل نکنند.

رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا یادآور شد: متاسفانه برخی خانواده‌ها در پی ارسال پیام‌ها و کلیپ‌های چالش مومو برای فرزندانشان به جای راهکار‌های فنی و صحبت کردن با آن‌ها نگرانی بیشتری به فرزندان خود منتقل کرده و باعث ایجاد اضطراب در فرزندانشان شده‌اند.

سرهنگ رجبی گفت: موج جدید مزاحمت‌های موسوم به مومو را ناشی از افزایش حضور دانش آموزان در بستر اینترنت دانست و عنوان کرد: پلیس فتا پیشتر در خصوص خطرات احتمالی استفاده مدارس از واتس اپ هشدار داده بود، ولی متاسفانه همچنان شاهدیم که کلاس‌های مجازی به جای برنامه شاد در واتس اپ تشکیل می‌شود و والدین مجبور هستند اینترنت بدون محدودیت را در بستر یک پیام رسان خارجی در اختیار فرزند خود قرار دهند و همین موضوع زمینه این گونه مشکلات را فراهم کرده است.وی مراقبت از داده‌های خصوصی و عدم افشای اطلاعات در شبکه‌های اجتماعی و آموزش استفاده صحیح از فضای مجازی را راهکار اصلی پیشگیری از این مشکلات دانست و افزود: امیدواریم آموزش و پرورش و والدین گرامی با ارائه آموزش‌های لازم به دانش‌آموزان از بروز اینگونه مشکلات پیشگیری کنند.

سرهنگ رجبی در پایان از هم وطنان خواست: هرگونه مشکل و موارد مشکوک در فضای مجازی را با سایت پلیس فتا به نشانی www.cyberpolice.ir یا شماره تماس ۰۹۶۳۸۰ در میان بگذارند.

سخن پایانی

به هیچ وجه دانش آموزان را به استفاده از پیام رسان‌های خارجی برای آموزش مجازی هدایت نکنند و مراقبت‌های لازم را انجام دهند و در صورتی که به هر دلیل نیاز به استفاده از بستری دیگر غیر از برنامه شاد بود از پیام رسان‌های داخلی استفاده کنند.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

محسن سه شنبه , ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۰

همش دروغ مگه نمی بینی می گن یک عروسک پس بهش توجه نکنید دوستان

Mahya جمعه , ۱۲ فروردین ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۱

سلام امیدوارم حالتون خوب باشه نظر من در مورد مومو این است که اصلاً خودتونو وارد ماجرا نکنید چون یه جور تلقین هست و این خیلی آیندتون تاثیر میذاره باید به شما بگم که من ۱۵ سالمه و خودم رو توی این ماجرا نکردم نگران نباشید ماتوی ایرانیم واون توی خارج هست که این چیزهای وحشتناک تو ایران نیست ممنونم خدانگهدار تون
راستی به من پیام نداده صبور باشید

Mahya جمعه , ۱۲ فروردین ۱۴۰۱ - ۲۲:۲۰

سلام امیدوارم حالتون خوب باشه نظر من در مورد مومو این است که اصلاً خودتونو وارد ماجرا نکنید چون یه جور تلقین هست و این خیلی آیندتون تاثیر میذاره نباید به شما بگم که من ۱۳ سالمه و خودم رو توی این ماجرا نکردم نگران نباشید مانتوی ایرانی است و خارج کنید که هم چیزهای وحشتناک تو ایران نیست ممنونم خدانگهدار تون

ناشناس یکشنبه , ۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۱

سلام خوبی من جوکرام از تو نمی‌ترسم مومو

ساناز شنبه , ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۸

به من پیام داد من جوابشو ندادم بلاکش هم نکردم هیچ گوهی نمیخوره همه الکیه والا بخدا

داداش شوت دوشنبه , ۱۷ آذر ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۰

چه ترسی دارم هم کنه کلا ۱۲ سالمه ترسم کجا بود اگه دارم کسی اصلی باشه میترسم اما اگه الکی باشه چرا

فرزانه سه شنبه , ۱۱ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۱

من مثل خیلی از افراد شب داشتم واتساپ و تلگرام و ایستگاه نگاه می کردم و یک سری به سایتم بزنم. دوستم مثل من. بهم پیام داد این فیلم ببین از تهدید مومو بود بهش پیام داده بود . اونم با ترس و لرز داش می گفت فردا بیا خونمون. منم که مجبور بودم با مامانم رفتم.پیام اشو با هم خواندیم اول گفت بیا باهم بازی کنیم البته به اینگلیسی با تا حدی بلد بودیم. بعد اول با تهدید شروع کرد گفت اگه فیلم ها و پیام هایی که می فرستم رو نخونی تو رو زخمی می کنم. اونم ترسید . همون وقتا دوست دیگمم اسیر مومو شد ولی اون شجاع تر از ما بود هممون رفتیم تو یه خونه و تماس تصویری گرفتیم باهاش. ندید که دوستم چی شد?? از خنده مرد خیلی قیافه ی مومو خنده دار بود. همون موقع فهمید ما ایرانی هستیم . و دیگه بهمون پیام های ایرانی می داد.خلاشه دوستان ، رفتیم تو گوگل و سرچ کردیم . بدبخت من پوست اینستاگرا مم رفت . ولی حالا بگزرم که این مومو خطرناک نیست کسی نگران نباشد . اطلاعاتی که درمورتان بدست می آورد برای یادداشت ها و عکس هاتون هست. وقتی بهتون پیام داد جواب ندید جواب دادید بلاک کنید بعد. یا به پلیس فتا بگید. یا پیام رسانی که بهتون پیام داده رو حذف کنید . یادتان باشه هیچ چیزی برای ترسیدن وجود نداره .تا می تونین بخندید و شاد باشین .

آخرین اخبار